• Eva Hemelrijk

Geschiedenis van zouttherapie

Droge deeltjes zout inademen, wie heeft dat ooit bedacht en vooral waarom? Om deze vragen te beantwoorden, moeten we ruim 2000 jaar terug in de tijd.


Naar de tijd van wereldveroveraar Alexander de Grote, de koning van Macedonië. Tijdens zijn grote veldtocht heeft hij vele ontdekkingen gedaan, waaronder het Himalayazout in Pakistan. De paarden likten aan de wanden en zo kwam men erachter dat het zout was. Wellicht is zout zo als smaakmaker ingezet, documentatie laat niet zien of de heilzame werking van zout ook ontdekt is door Alexander de Grote.

Wel gedocumenteerd zijn, rond dezelfde periode, de beschrijvingen van Hippocrates over het inzetten van stoombaden om longproblemen op te lossen. Hippocrates is DE grondlegger van de medische wetenschap. Leuk feitje.... Hippocrates betekend letterlijk paardentemmer.


Een sprong in de tijd naar 1843. De Poolse medicus Dr.F. Bochkowski beschrijft de werking van het droge zoutklimaat in de Poolse zoutmijnen.

Het viel op dat de mijnwerkers en hun paarden in de zoutmijnen veel minder vaak ziek werden dan werkers in ander soort mijnen. Men ontdekte dat het hoge percentage zoutstof in de lucht, helend werkt bij longklachten. Zo werden op den duur veel zoutmijnen opengesteld voor longpatiënten, onder de naam speleotherapie. Een zeer effectieve behandelmethode, zonder gebruik van medicijnen.

Dit leidde tot een toestroom van vele patiënten, zo veel dat de capaciteit een probleem werd, evenals de hoge kosten en afstand voor de reis ernaar toe.Halotherapie (Halos is zout in het grieks) was DE oplossing om het zoute klimaat van de zoutmijnen kunstmatig te kunnen nabootsen en zo is zouttherapie ontstaan.


De uitdagingen waren een juiste DSA (Dry Salt Aerosol) te creëren. Uit studie bleek dat een te hoge concentratie juist bronchospasmen kon veroorzaken en een te lage concentratie geen werking had.


In 1990 heeft het bedrijf Halomed uit Litouwen de eerste halogenerator met sensor ontwikkeld. Op deze manier kunnen we de concentratie zout meten en controleren. Het is ook het enige bedrijf in Europa welke medisch gecertificeerde halogeneratoren maakt.Dit is dus ook de enige generator waar wij, bij Equisana Stables, mee werken. Zo kunnen wij je verzekeren van de juiste concentratie zout.
79 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven