• Eva Hemelrijk

Het "nieuwe" voeren..

Ja daar is die dan... mijn visie op het voeren van paarden.


Ik had laatst een gesprek met een collega paardeneigenaar en zij zei, "Hoe meer je weet, hoe moeilijker het lijkt om een paard goed te houden". Diezelfde week sprak ik met een vriendin, die ook paarden heeft en zij zei, " vroeger leek alles veel makkelijker".Vroeger in mijn jeugd, ergens in de vorige eeuw, had je een paard of pony ergens op een pensionstal of manege staan en ze kregen, als ze mazzel hadden, 3 keer per dag een plakje hooi, en 's morgens en 's avonds een paar scheppen biks. Je vroeg je niet af wat het was, het was gewoon biks, punt. En was er één bij die wat sloom was met rijden, kreeg die een schep haver erbij. Ze stonden voornamelijk op stal en met een beetje luxe, was er in de zomermaanden een lapje gras beschikbaar.


In de loop der jaren is er veel verandering gekomen, mede doordat er een gigantisch verdienmodel bleek te zitten in de meest fancy zakken met verschillende kleuren paardenvoer, op elke zak staat wel iets dat het beloofd, voor senioren, voor darmproblemen, voor een rustiger karakter, noem het op en je vind wel een zak met een voor jouw paard geschikte tekst erop. Dat er dan heel veel rotzooi inzit waar jouw paard absoluut geen baat bij heeft en zelfs ziek van kan worden, daar kijken we dan niet naar, want het duizelt ons al bij het lezen van het etiket. En eerlijk is eerlijk, je hebt een paard...een vriend, waar je leuke momenten mee wilt hebben en natuurlijk wil je hem gezond houden, maar zo onderhand moet je volledige studies gedaan hebben om te achterhalen welke ingrediënten nu gezond zijn en welke alleen maar ballast zijn. Inmiddels zijn we, gelukkig, terecht gekomen bij het "nieuwe" voeren.


Van oudsher onderscheiden wij paardenvoer in 2 categorieën, ruwvoer en krachtvoer. Hooi/gras en biks. Feitelijk is het krachtvoer ontwikkeld voor de werkpaarden op het land, deze konden niet de hele dag door grazen of hooi eten, want die tijd hadden ze niet, dus om niet om te vallen tijdens het werk, hebben ze biks ontwikkeld. Dit kon met kilo's tegelijk in een korte periode gegeven worden, als hij na een tijdje alsnog omviel, wisten ze vaak niet waarom en werd de dood geaccepteerd.

Onderzoeken, autopsies en studies waren er gewoon niet, zoals we dat tegenwoordig kennen.


Nu kijken en spreken we altijd graag over natuurlijke behoeftes, wat doen en eten paarden in een natuurlijke kudde. De meeste die dit lezen en een paard hebben, weten de antwoorden wel, daar kun je online genoeg over vinden. En dan kom je direct ook tot de conclusie, dat wat natuurlijke kuddes in het wild doen, wij dit in ons kleine landje, niet kunnen evenaren. Simpelweg omdat hier niet groeit wat daar wel groeit, wij hier geen kilometers grond beschikbaar hebben, wij ze in een stal zetten of buiten, in een door ons samengestelde, kudde op een relatief kleine ruimte laten leven. Dus wanneer je spreekt over volledige natuurlijke huisvesting en voeding, proberen we dit dus kunstmatig na te bootsen. En dit kan dan gelukkig wel op een verantwoorde en gezonde manier.Een paard zijn belangrijkste voeding is gras of hooi, hier is zijn spijsvertering op ingesteld. Het liefst lang gestengeld en uitgebloeid. Ik spreek altijd over hooi en dan bedoel ik dus ook hooi, touwtjeshooi noem ik het ook wel. Veel waar plastic omheen zit, is geen hooi, nee ook het zogenaamde voordroog hooi, vind ik geen hooi. Nu zijn hier een paar uitzonderingen op, wanneer er analyses beschikbaar zijn en het hooi heel droog ingepakt word om zo de kwaliteit te blijven waarborgen, zou het in sommige gevallen niet veel kwaad kunnen. Maar veel voordroog hooi heeft toch een fermentatieproces en dit proces vinden de bacteriën in paardendarmen niet fijn.Met het 24 uur aanbieden van een goede kwaliteit hooi, zit je dus al goed om te voorzien in de kauwbehoefte, neutraliseer je de constante aanmaak van maagzuur, waardoor de kans op maagzweren enorm afnemen, kun je je paard voorzien van eiwitten, energie en een paar mineralen. Het hooi uit bijna heel Europa is enorm verarmt, dit houdt in dat er niet genoeg mineralen en vitaminen inzitten om jouw paard gezond te houden, dit zal je dus moeten aanvullen. Tegenwoordig kan dit met een balancer. Een hoog gedoseerde vitaminen en mineralen brokje, waar je vaak maar erg weinig van hoeft te geven. Zo hoef je dus geen kilo's meer te voeren van iets waar meer ballast in zit dan wat een paard werkelijk nodig heeft.


Ik zelf werk met Reico Vital Systems, dit is een Duits familiebedrijf, welke een gepatenteerd systeem hebben ontwikkeld om alleen werkzame bestanddelen van planten te kunnen microniseren. Hierdoor kun je alle vitaminen en mineralen welke een paard nodig heeft, "verstoppen" in een klein brokje en hoef je maar 20 gram per 400 kg lichaamsgewicht te voeren. Simpel, goedkoop, 100% natuurlijk en doeltreffend, daar hou ik van. Geen ellenlange studies en 100 verschillende potjes, emmertjes en zakken op voorraad.Het verhaal achter het microniseren van werkzame bestanddelen uit planten, klinkt mij heel logisch in de oren. Voeren op celniveau. Een cel behoort rond te zijn om gezond te zijn. Rondom een cel zitten receptoren. Ik zie dat zo voor me als een blokkendoos voor kleuters, elke receptor heeft een eigen vorm om een mineraal te herkennen, wanneer de juiste vorm langs de juiste receptor komt, kan deze naar binnen. Zo heeft elke vitamine en mineraal zijn eigen vorm, wanneer je dit allemaal verkleint, heb je dus de meeste kans dat elk mineraal en vitamine in de juiste receptor terecht komt en zo de cel kan vullen, zodat deze rond en gezond blijft!


Dit is hoe ik mijn eigen paarden al jaren, naar alle tevredenheid, voer. Gelukkig staan er steeds meer mensen open voor deze nieuwe vorm van voeren en kunnen we op deze manier weer een steentje bijdragen in de goede gezondheid van onze paarden.


Gelukkig kun je online een hoop vinden en bestaan er al voedingslijsten, met gezonde voeding voor jouw paard.

Tot nu toe heb ik persoonlijk nog geen betere mineralen en vitaminen gevonden dan die van Reico. Ik heb er al veel paarden door op zien knappen en ben daardoor ook verkooppartner geworden van het bedrijf.


Wil je meer weten over de Reico Vital Systems? De exacte ingrediënten, de stapsgewijze, probleemoplossende kruiden of het totaalvoer? Neem gerust contact met me op! Ik kan je adviseren en de producten aan jouw adres laten leveren, wel zo makkelijk.

137 weergaven0 opmerkingen