• Eva Hemelrijk

Het verhaal van de prachtige paint, Uni.
September 2020.


Ik was een lekker weekend weg naar de Veluwe met mijn toen 3 jarige paardje. Lekker lange lijnen buiten rijden, kracht opbouwen en goed voor haar koppie. Tijdens het galopperen gaf ze opeens af en toe een kuchje.

Eenmaal thuis ging het van kwaad tot erger, het hoesten nam toe. Toen onze 3 jarige Shetlander ook begon te hoesten en daarbij een hele ergen snotneus kreeg, gingen alle alarmbellen af.

We hebben al onze paarden laten testen op de meest voorkomende ziektes die hoesten en snotneuzen veroorzaken. Hieruit kwam de Streptococcus equi zooepidemicus uit. Dit is nauw verwant aan de Streptococcus equi equi (droes). Echter zijn de paarden minder ziek. Het is wel heel besmettelijk.


Behandelplan was uitzieken. Verder dan een snotneus en een kuchje kwam het ook niet, maar opknappen deden ze ook niet. De volgende stap was weer scopen, spoelen en een kweek nemen om de juiste antibiotica te kunnen geven. Van de antibiotica knapte de Shetlander direct op en die was binnen een paar dagen weer helemaal de oude. Uni had geen snot maar bleef maar hoesten.


Weer hebben we gescoopt en daaruit kwam dat ze niet meer besmettelijk was maar dat haar keel heel erg ontstoken was geraakt door het hoesten. Ze was in een negatieve spiraal gekomen en hield haar eigen hoesten in stand. Op dit punt heb ik contact opgenomen met Eva. Wij hadden namelijk al goede resultaten geboekt, met de zouttherapie, met een ander paard van ons die Equine Asthma heeft.


Ik wilde zelf nog graag 1 behandeling van de kliniek proberen maar dit sloeg totaal niet aan.

Ondertussen was het November!

De volgende stap was een kuur met Prednison, en dat wilde ik eigenlijk niet. Ik was bang voor de nadelige gevolgen en we waren dus al aan het kwakkelen vanaf begin september.

Hoe langer Uni maar bleef hoesten hoe groter de kans was dat er blijvende long schade kwam.


Gelukkig kon Uni heel snel terecht bij Eva voor een 10 daagse zout therapie in combinatie met de Vitafloor.Op advies van Eva heb ik de zorg voor Uni 10 dagen helemaal los gelaten en overgedragen aan Eva. Ik was al ruim 2,5 maand bezig met Uni en op een geven moment kom je zelf, als baasje, ook in een negatieve spiraal. 10 dagen het eventjes los kunnen laten was uiteindelijk erg fijn. En ik kreeg regelmatig foto’s en berichtjes hoe het ging met Uni!


Na 10 dagen is Uni weer naar huis gekomen. Toen was het zaak om haar rustig op te gaan bouwen, na de zouttherapie komt al het slijm los en dus lijkt het heel eventjes alsof je paard nog erger gaat hoesten.


Na 3 weken merkte ik echt elke dag nog verbetering en waren we al voor meer dan 80% verbeterd. In Januari 2021 konden we weer onze training volledig oppakken zonder hoesten.


De Zouttherapie heeft Uni volledig uit haar negatieve spiraal gehaald en ze is volledig hersteld. We hebben in 2021 zelfs een aantal oefen wedstrijden gereden. En we gaan in 2022 voor het echie!


Rachelle Slootweg, eigenaresse Uni, painthorse.


88 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven