• Eva Hemelrijk

Hoe en waarom werkt droog zouttherapie?

Zoals je wellicht in mijn vorige blog hebt kunnen lezen hoe zouttherapie is ontstaan, wil ik in dit artikel verder ingaan op, hoe en waarom het werkt en waarvoor je zouttherapie in kunt zetten bij jouw paard.


Allereerst is het van groot belang dat de halogenerator (de zoutcomputer) waarmee gewerkt wordt, medisch gecertificeerd is, om de juiste concentratie en korrelgrootte te kunnen verkrijgen. Hiermee voorkom je te grote deeltjes, die niet diep genoeg in de luchtwegen en longen van je paard terecht komen om daar het werk te doen, of veel te veel deeltjes, welke bronchospasmen kunnen veroorzaken. De juiste korrelgrootte is 5 micron. Dit noemen we aerosol. Deze deeltjes blazen wij een afgesloten ruimte in en hier kan het paard dit rustig inademen en daalt het neer op de vacht. De afgesloten ruimte heb ik ingericht als een normale paardenstal met veiligheidsglas voor de tralies.

Ze staan rustig een half uur in de zoutbox en er zit altijd een persoon bij, zo hoeven ze niet vast te staan en kunnen we de paarden monitoren tijdens de behandeling. Na de behandeling gaan we stappen aan de hand voor een goede bloedsomloop en ademhaling.


Het zout dat we gebruiken is NatriumChloride (NaCl). Dit is puur zout, zonder toevoegingen, welke medisch ook wordt ingezet.


De voornaamste eigenschappen van zout zijn, vochtopname en een antibacteriële werking. Je kunt je dus voorstellen dat wanneer je een droge korrel zout in het luchtwegsysteem en de longen kunt brengen, dat het hier antibacterieel, ontstekingsremmend en slijmoplossend werkt. In tegenstelling tot het gebruik van nat zout (vernevelen, stomen). Deze korrel is immers al natgemaakt en verliest hierdoor een stuk vochtopname en komt ook minder diep het lichaam binnen. Ook dalen de microscopische korrels neer op de vacht, waar het ook hier zijn antibacteriële en ontstekingsremmende werking kan doen. Zo behandel je van binnen en van buiten.


Naast de bovengenoemde eigenschappen heeft de zouttherapie ook invloed op de witte bloedcellen (leukocyten). De witte bloedcellen zorgen voor een verhoging van het immuunsysteem, het zelf genezend vermogen. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat gedurende 10 dagen zouttherapie opeenvolgend, de witte bloedcellen verhogen met 40%. Na tien dagen stabiliseert zich dit. Dit is de reden dat ik paarden met klachten, altijd 10 dagen behandel. De nawerking van de zouttherapie varieert tussen de 8 en 10 weken.


Nu je een beeld hebt waarom zouttherapie werkt, volgt hieronder een opsomming bij welke klachten je zouttherapie in kunt zetten bij je paard.

* astma / COPD

* stofallergie

* verkoudheid

* beginnende luchtwegklachten

* immuunsysteem problemen

* (zomer) eczeem

* jeuk

* mok

* CPL

* open wonden


Je leest dit en ik hoor je denken, "Jeetje, 10 dagen mijn paard wegbrengen voor zouttherapie, terwijl ik ook gewoon medicatie kan gebruiken, wat ingewikkeld". En dat klopt, voor al deze aandoeningen is tegenwoordig medicatie beschikbaar. Maar vergeet niet, dat medicatie vaak bijwerkingen heeft en voor sportpaarden ook nog eens op de dopinglijst kunnen staan. Nu wil ik hiermee niet zeggen dat reguliere medicatie in alle gevallen niet nodig zijn, maar in heel veel gevallen kun je met zouttherapie problemen op een 100% natuurlijke manier oplossen.


Een veel gestelde vraag is of ik een garantie van herstel kan geven. Mijn antwoord daarop is: "Nee, dat kan ik niet". Ik heb een herstelpercentage van 90%.

Of zouttherapie jouw paard volledig laat herstellen is namelijk ook afhankelijk van meerdere factoren. Ik zeg altijd: "Zouttherapie is geen wondermiddel, maar ik heb wel wonderen zien gebeuren".


Welke factoren er allemaal meespelen om jouw paard weer helemaal gezond te maken, lees je snel in een volgende blog!!121 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven