• Eva Hemelrijk

Oeps...mijn paard moet revalideren.Blessures.... wij paardenmensen doen er veel aan dit te voorkomen bij onze trouwe viervoeters, maar helaas is dit gewoon niet altijd mogelijk en kan bijna elke paardenbezitter meepraten over allerhande blessures. Van eenvoudig op te lossen tot oneindige zoektochten en alles ertussenin. Een paard met een blessure is nooit leuk, voor het paard zelf niet en ook niet voor jou als eigenaar.


Als gevolg van een blessure, volgt er meestal een revalidatietraject. Een stappenplan om jouw paard weer gezond te maken, in overleg met jouw dierenarts.


Vaak begint een revalidatietraject met een bepaalde periode absolute boxrust, gevolgd door opbouwend, gecontroleerd bewegen (zoals meerdere keren per dag aan de hand stappen). Deze periode duurt meestal 6 weken. Afhankelijk van de blessure, kan hierna gekozen worden voor vrije beweging op bijvoorbeeld een klein stukje paddock. Tijdens dit eerste traject kan het nodig zijn wonden te verzorgen en regelmatig controle te krijgen van een dierenarts of hoefsmid.


Al met al is een revalidatietraject vaak een behoorlijke aanslag op jouw paard, jouw tijd en je planning.

Ondanks dat iedereen het liefste zelf voor zijn paard wil zorgen, is het soms nodig om dit uit handen te geven. Met die intentie, doen wij dit graag voor jou en jouw paard bij Equisana Stables.


Wanneer een paard hier revalideert, zorgen we voor rust en regelmaat. Elk paard kan altijd een soortgenoot zien, zowel binnen als buiten. Er is een vast ritme en paarden weten zo waar ze aan toe zijn. Dit geeft rust en dat is in een herstelperiode erg belangrijk.

Door onze kleinschaligheid voelen paarden zich snel thuis en ervaren ze geen stress.

Dit maakt de blessure natuurlijk niet leuker, maar het zorgt wel voor een goed herstel.


Ik werk vaak samen met dierenkliniek Emmeloord en wanneer gewenst, kunnen de dierenartsen aan huis komen, om eventuele controles of nabehandelingen te verzorgen. Ook mijn vaste hoefsmid, Sonny de Vries is hier regelmatig, mocht het nodig zijn is hij altijd bereidt om in overleg met een dierenarts, speciaal beslag aan te meten.


Bij peesblessures of wanneer paarden nog niet mogen bewegen, kunnen wij de bloedsomloop stimuleren met behulp van de Vitafloor trilplaat. En wanneer het paard opbouwend weer vrij mag bewegen, zijn wij altijd voorzien van een klein stukje paddock en kunnen we deze steeds verder uitbreiden.


In overleg met jou en je dierenarts maken we een individueel plan voor jouw paard om zo tot een goed herstel te komen.

Ieder paard krijgt natuurlijk dagelijks zijn verzorging en aandacht en je bent altijd welkom om langs te komen.
9 weergaven0 opmerkingen