• Eva Hemelrijk

Oorzaak diagnose astma/COPD paard.

Eerst een klein woordje vooraf.Ik ben geen dierenarts, dat gezegd hebbende, ga ik hieronder mijn ervaringen met je delen. Ik heb inmiddels ruim 150 paarden mogen behandelen met zouttherapie en het is mij opgevallen dat de meeste paarden, welke benauwd zijn en/of hoesten, een aantal dingen gemeen hebben.

Met de informatie uit deze blog wil ik dus geen wetenschappelijke bewijzen aantonen of suggereren dat wat ik schrijf, ook voor jouw paard geldt. Ik raad je dan ook aan, wanneer jouw paard hoest of benauwd is, acuut of al een langere periode, dat je altijd eerst een dierenarts raadpleegt.

Wellicht overbodig om dit te vermelden, want de meeste paarden die hier komen, hebben vaak al een lange weg afgelegd en zijn "uitbehandeld". Dit is ook de reden dat ik graag mijn informatie met je deel, omdat ik van mening ben, dat je kunt voorkomen dat jouw paard chronisch astmatisch word, wanneer er sneller en anders word gehandeld.


Ok, here we go!


Een paard hoort NIET te hoesten, punt! Wanneer een paard meerdere keren hoest of kucht is er ALTIJD iets aan de hand. Paarden zijn vluchtdieren en zullen niet snel zwakte tonen, op het moment dat wij iets aan ons paard merken, speelt er al een poosje iets in zijn systeem en heb je te maken met een opeenstapeling van problemen, waardoor het emmertje overloopt. Daardoor zijn wij dus eigenlijk altijd te laat. Nu kun je daar van alles van vinden, maar dit is gewoon hoe het is, daar hoeft niemand zich schuldig over te voelen.


De meeste, zo niet alle paarden die ik behandeld heb, welke gediagnosticeerd zijn met astma, oftewel COPD, bleken problemen te hebben met hun darmflora!!! Zowel op het moment dat ze binnen kwamen voor de zouttherapie, als in het verleden. Bijna iedereen kon het hoesten en benauwd worden terugleiden naar een periode waarin de darmflora ontregelt was. Nu spreek ik natuurlijk veel met mijn klanten en proberen we samen te graven in het verleden van hun paard, om te zien wanneer de klachten zijn begonnen en misschien wel belangrijker, wat de oorzaak geweest zou kunnen zijn.


De darmflora is voor elk levend wezen belangrijker dan dat soms gedacht wordt. Het is ons en ook van onze paarden, tweede brein. Eigenlijk kun je stellen dat wanneer de darmflora niet in orde is, het hele systeem ontregelt raakt. Wanneer de darmflora ontregelt is, gaat de weerstand naar beneden en worden ze ziek. Alles waar ze dan aan blootgesteld worden, kan ervoor zorgen dat ze ziek worden. Denk aan een virus, schimmels in het ruwvoer, (stofallergie) hooikoorts en bacteriën die vrij spel krijgen in de luchtwegen. Een goed gezond paard, kan deze "triggers" normaal goed verwerken, een paard met een ontregelde darmflora niet. Er is dan geen reserve om dit te ondervangen.


Met dit in je achterhoofd, kun je HET verschil maken om een hoestend, astmatisch paard weer te genezen, of liever nog, te voorkomen. Zoals ik in mijn vorige blog schreef, dat genezen met behulp van zouttherapie afhankelijk is van meerdere factoren, staat dus met stip op 1 het verbeteren van de darmflora.


Eigenlijk zijn alle behandelingen, rechtstreeks op de luchtwegen en longen, symptoombestrijders. Medicatie, puffers, vernevelmaskers, hooi stomen, maar ook zouttherapie is een symptoombestrijder. Nu zal je een symptoombestrijder in moeten zetten om een cirkel te doorbreken en de luchtwegen en longen te kunnen ondersteunen, maar de oorzaak moet ook worden aangepakt. Want als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg. Dit houdt in, dat je naast de verbetering van de luchtwegen en longen, dus ook de oorzaak hiervan aan moet pakken, de darmflora!

Vaak houdt dit in dat je heel kritisch naar je voeding moet gaan kijken, maar zeer zeker ook huisvesting, speelt een rol. En de huisvesting heeft dan, naar mijn mening, niet zozeer met stof te maken, wat vaak gedacht word, maar meer met stress en stress heeft ook een negatief effect op de darmflora. Stress van te lang op stal staan, stress van een ongebalanceerde kudde, stress van training.


Veel paarden die hier komen, hebben het reguliere traject al afgelegd, zonder verbetering. De meeste medicatie welke word ingezet bij astmatische paarden zijn: slijmoplossers, antibiotica, corticosteroïden, en vaak als laatste oplossing prednisolon.

Maar geen enkele eigenaar heeft ooit aan de darmflora gedacht. Vaak heeft zo'n paard dus een verstoorde darmflora, vervolgens krijgen ze medicatie, waardoor dit nog meer verslechterd en zo komen ze in een negatieve spiraal terecht.


De zouttherapie heeft hierin als voordeel, dat het 100% natuurlijk is. Het heeft geen negatieve invloed op de darmflora. Het werkt slijmoplossend, bacteriedodend en weerstand verhogend.


Al "mijn" successen heb ik te danken aan het SAMEN werken met de klant. Klanten die, naast dat ze hun paard bij mij hebben aangeboden voor zouttherapie, daarna veranderingen hebben gemaakt betreft voeding, toevoeging van pre en probiotica's en aanpassingen aan de huisvesting.


Over voeding valt heel veel te zeggen en zeker in paardenland zie je soms door de bomen het bos niet meer en merk ik dat veel mensen echt moeite hebben een juiste keuze te maken. Het loont in ieder geval de moeite je eens te verdiepen in het "nieuwe" voeren en vitaminen en mineralen tekorten. Ik zal daar eerdaags ook eens mijn visie op geven in een nieuwe blog.


Probeer ervoor te zorgen dat, ook al denk je dat jouw paard gezond is, de darmflora up- to- date te houden. Wanneer je paard een keer antibiotica heeft gehad, geef hem daarna een kuur pre of probiotica om de bacteriën in de darmen weer in balans te brengen, bekijk eens goed wat je voert, vermijd langdurige stress. Probeer preventief te denken in alles wat je doet. Zo kun je veel ellende voorkomen. Ook zouttherapie is preventief heel goed in te zetten, je boostert de weerstand, je maakt de luchtwegen en longen schoon van stof, zand en schimmelsporen.


Voor alle duidelijkheid. Ik heb nu beschreven wat mijn eigen bevindingen zijn geweest bij het merendeel van de paarden die ik behandeld heb, welke gediagnosticeerd waren met astma/copd en die er met reguliere medicatie niet bovenop kwamen of zelfs slechter werden.


Ik hoop met het delen van deze informatie dat paarden die beginnend astmatisch zijn en waar geen directe oorzaak voor gevonden word, op deze manier sneller geholpen kunnen worden, zodat longweefsel schade beperkt blijft en er een blijvend herstel plaats kan vinden.
256 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven