• Eva Hemelrijk

Wanneer genezen geen optie meer is...
In onze zoektochten naar juiste diagnoses, medicatie en/of alternatieve middelen, vergeten we soms dat volledige genezing niet altijd mogelijk is. We ontkomen hiermee dan ook niet aan de dood. We gaan allemaal een keer, zo ook onze paarden. En dat is misschien niet het leukste onderwerp, zeker niet als je je bezig houdt met paarden genezen, maar ik heb inmiddels wel geleerd dat de zouttherapie, ook in dit proces, nog heel waardevol kan zijn.


Ik heb een aantal seniorpaarden mogen behandelen, welke al jaren gediagnosticeerd waren met astma/c.o.p.d. Nu heeft astma verschillende stadia. Dit is ook de reden dat ik bij een intake altijd vraag hoelang de klachten al bestaan, welke mate van benauwdheid het paard heeft en wat de leeftijd is van het paard. Aan de hand van deze informatie probeer ik een inschatting te maken welk herstel er zou kunnen plaatsvinden of dat we zo een paard alleen een tijdelijke verlichting van klachten kunnen geven. Je moet je voorstellen dat, hoe vaker een paard hoest, hoe meer longblaasjes er kapot gaan. Kapotte longblaasjes halen de elasticiteit uit het longweefsel (hierdoor verslappen de longen) en dit proces is onomkeerbaar.


Soms weten we geen oorzaak te achterhalen, soms kunnen we met alle inspanningen, zoals voeding, medicijnen en management het paard niet meer genezen. Soms is een paard zo benauwd dat het geen paard waardig bestaan meer kan hebben en in dat geval kun je het paard een laatste dienst bewijzen, door hem in te laten slapen.


Maar in sommige gevallen kan het senior paard, met astma, nog prima genieten van een oude dag, wanneer we hem verlichten met zouttherapie. De seniorpaarden die ik behandel komen jaarlijks een 10 daagse kuur zouttherapie volgen en kunnen er zo weer een jaar tegen aan, zonder benauwd te zijn of medicatie te gebruiken. En sommige seniorpaarden heb ik eenmaal mogen verlichten en hebben nog een fijn jaar gehad, tot hun eigenaren besloten om ze in te laten slapen.


Ik probeer, vooraf met de klant samen, een zo juist mogelijke inschatting te maken wat zouttherapie kan betekenen voor hun paard, maar soms loopt dit anders dan verwacht. Het is gebeurd dat we gingen voor verlichting en dat het paard wonderlijk genoeg volledig genas, maar het gebeurd ook wel eens andersom, dat je ondanks alle inspanningen niks meer kan betekenen, dit is verdrietig, maar realistisch en ook de minder leuke kant van het vak.

103 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven